Interviewtips

Op sollicitatiegesprek gaan doe je nooit onvoorbereid. Wil een van onze klanten jou spreken, dan stomen we je klaar voor een geslaagde ontmoeting. Met meer achtergrond over het bedrijf en de job, maar ook met praktische weetjes. Hier lees je alvast enkele tips die je helpen om het onderste uit een jobinterview te halen.

 1. Overtuig de interviewer dat jij de beste kandidaat bent
  Voor je de interviewruimte binnenstapt, ben je een van de vele namen op een lijstje. Begin aan het gesprek met een duidelijk doel voor ogen: de interviewer ervan overtuigen dat alleen jouw naam een plaats op dat lijstje verdient. Hou het hoofd koel en laat je niet van je stuk brengen door lastige vragen. Neem de tijd om na te denken en je antwoorden helder en rustig te formuleren.

 2. Bereid je praktisch voor
  Vermijd verrassingen en zorg dat je de volgende dingen vooraf uitpluist:
  • Waar gaat de afspraak door? Op welk adres? In welk lokaal?
  • Hoe heet de persoon die je gaat ontmoeten? Wat is zijn of haar functie?
  • Hoe kom je er (auto, openbaar vervoer, …)? En hoe lang doe je erover? (Een tip: reken ruim en hou rekening met eventuele files, vertragingen en parkeerproblemen)
  • Wie kan je verwittigen mocht je toch te laat komen? Op welk telefoonnummer?
  • Hoe lang zal het interview duren?

 3. Zoek extra informatie op
  Je krijgt vooraf van ons info over het bedrijf en zijn activiteiten. Maar niets houdt je tegen om zelf nog meer te gaan opzoeken. Op internet vind je ongetwijfeld een schat aan informatie. Zelf gaan grasduinen is trouwens goed voor je zelfvertrouwen. Je zal je zekerder van je stuk voelen tijdens het interview. En je hebt bij de interviewer ongetwijfeld een streepje voor als je laat voelen dat je moeite hebt gedaan om uit te pluizen of je in hun team zou passen.

  Mag je tijdens het interview vragen stellen? Natuurlijk, maar hou het wel bij intelligente vragen en laat “hoeveel verlof krijg ik?” nog even achterwege :-)

 4. Stel jezelf vragen
  Je hebt het vast zelf al gemerkt: in sollicitatiegesprekken komen vaak dezelfde, algemene vragen terug. Leg vooraf een lijstje aan van dergelijke vragen en zorg dat je je antwoorden klaar hebt. Leer ze uit het hoofd en leg ze eens voor aan je vrienden. Zij kennen je per slot van rekening het beste.

 5. Hoe reageer je straks op deze vragen:
  • “Waarom ben je geïnteresseerd in deze job?”
  • “Vertel over je huidige baas.”
  • “Wat zijn in je huidige job de grootste bron van voldoening en de grootste bron van ergernis of frustratie?”
  • Wat zijn je sterktes en zwaktes?”
  • Waar zie je jezelf over 5 of 10 jaar?”
  • “Waarom vind je dat je deze job verdient?”
  •  …

Kijk je ook uit naar een boeiend gesprek met een bedrijf dat jouw talent naar waarde schat? Schrijf je snel in.

Snel zoeken
Interessante vacatures
inBrussels (Center)
inregio Antwerpen-Zuid
inAntwerpen (Linkeroever)
inOost Vlaanderen
inLonderzeel
inAntwerpen
inOost-Vlaanderen
Alle vacatures
Recommended by

Hoe formuleer je een goede aanbeveling op LinkedIn voor een vriend(in) of collega en kom je zelf ook goed uit de verf? Lees onze tips en schrijf voortaan pareltjes van 'recommendations'.

Lees meer