Een goede recommendation

Hoe schrijf je een goede ‘recommendation’?

De klassieke aanbevelingsbrief heeft plaats geruimd voor de gekende ‘recommendations’ op LinkedIn en andere netwerken. Het medium is geëvolueerd, maar de uitdaging blijft dezelfde: hoe schrijf je een goede aanbeveling als iemand je daar om vraagt? Tijd voor een overzicht van de belangrijkste do’s en don’ts.

  • Schrijf alleen een ‘recommendation’ als je daar de tijd voor hebt. Niemand is geholpen met een zuinige dooddoener als ‘He’s the right man for the job’ en verder niks dat getuigt van enige inspanning.

  • Vergeet niet dat de manier waarop jij een aanbeveling schrijft ook iets over jou vertelt. Enige originaliteit is daarom meer dan welkom. Hoe vaak zie je niet in de LinkedIn-updates dat iemand 3 keer dezelfde vage aanbeveling schrijft voor 3 verschillende ex-collega’s?

  • Beveel nooit iemand aan die je onvoldoende kent, ook niet om de persoon in kwestie een plezier te doen. Je wil toch niet met de mond vol tanden staan als zijn of haar toekomstige werknemer je contacteert voor meer tekst en uitleg?

  • Wees specifiek: noem iemand niet ‘resultaatgerecht’ maar prijs de concrete resultaten die hij of zij heeft neergezet; vergeet ‘stressbestendig’ en vertel hoe hij of zij het hoofd koel hield tijdens de voorbereiding van een belangrijke aandeelhoudersmeeting.

  • Vermijd clichés en containerbegrippen: wat betekent ‘flexibel’? Dat iemand graag overuren klopt, makkelijk van detail naar overzicht schakelt, of dat hij of zij van alle markten thuis is? Zeg wat je te zeggen hebt en staaf dat met voorbeelden uit de praktijk.

  • Er is niets mis met een vleugje humor. ‘Hij draagt soms wel eens gekke dassen, maar zijn aanpak van onze reorganisatie getuigt van veel nuchterheid en standvastigheid.‘ Zoiets wekt sympathie voor de persoon die je aanbeveelt, maar ook voor jezelf!

Zin om aanbevolen te worden door een topspeler in werving & selectie? Schrijf je in en we tonen je wat het betekent ‘to be recommended by Strand…’.

Snel zoeken
Interessante vacatures
inBrussels (Center)
inregio Antwerpen-Zuid
inAntwerpen (Linkeroever)
inOost Vlaanderen
inLonderzeel
inAntwerpen
inOost-Vlaanderen
Alle vacatures
Recommended by

Hoe formuleer je een goede aanbeveling op LinkedIn voor een vriend(in) of collega en kom je zelf ook goed uit de verf? Lees onze tips en schrijf voortaan pareltjes van 'recommendations'.

Lees meer