} Deliveroo couriers soon to be self-employed? - Strand
  • Home
  • Insights
  • Deliveroo couriers soon to be self-employed?

1/31/2018 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Deliveroo couriers soon to be self-employed?

Our expert's opinion

"From the first of February, all Deliveroo couriers need to be self-employed. This is the result of negotiations of the unions and the direction of Deliveroo. Looking at recent service levels and decreasing offer of restaurants, would this be the right decision?"

- Koen Coehorst, Senior Associate

Deliveroo-koeriers verliezen strijd tegen directie


De gesprekken tussen de directie en de vakbonden bij Deliveroo zijn gisteren afgesprongen. De directie houdt voet bij stuk, waardoor alle koeriers vanaf 1 februari als zelfstandige aan de slag moeten.


“Njet over hele lijn”

De onderhandelingen rond die overstap naar het nieuwe statuut voor de koeriers zijn al enkele weken aan de gang. De vakbonden zien het immers niet zitten om iedereen als zelfstandige aan het werk te zetten, omdat de koeriers daardoor heel wat zekerheden verliezen. Deliveroo wil echter niet wijken en koeriers die de overstap niet maken, die verliezen hun baan.

"We kregen een njet over de hele lijn", zegt vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert aan De Morgen. "Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden. De enige toegeving die de directie deed, is dat alle werknemers een helm en fietslichtjes krijgen."


“Flexibel en goed betaald”

Deliveroo van zijn kant zegt dan weer dat de vakbonden zich te stug opstellen. "Sinds begin dit jaar dienen zich elke week duizend mensen aan om voor ons te werken. Wij bieden flexibel en goed betaald werk aan", aldus de directie. "We hebben een voorstel ingediend dat de koeriers meer zekerheid zou bieden voor hun inkomen en zijn verrast dat het collectief dat verworpen heeft."

Vanaf donderdag zullen alle koeriers dus als zelfstandige moeten werken. Daarbij worden ze voortaan betaald per bestelling en niet langer per uur.

De voorbije weken zijn er al een aantal acties geweest van de koeriers om het nieuwe statuut tegen te gaan en in Nederland is één bezorger met hulp van de Nederlandse PvdA zelfs een rechtszaak gestart tegen Deliveroo.

 

Source: Retail Detail

Other insights in Supply Chain Management and Logistics