} Could this be the end of Blokker? - Strand

4/25/2018 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Could this be the end of Blokker?

Our expert's opinion

"Due to current developments, the end seems near for the Blokker holding. Both the CEO of the holding as of the Belgian organisation resigned this week. Is this becoming the next chapter in a downward spiral for the retailer?
Recently the Blokker family invested a staggering 130 Million euro's, but will this be enough to survive this turbulent period?"

- Koen Coehorst, Senior Associate

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

 

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Verschil in toekomstverwachtingen

Het vertrek van Meijer werd zopas bekendgemaakt via een persbericht van de Blokker-holding, dat spreekt over "uiteenlopende verwachtingen tussen de aandeelhouders, de Raad van Commissarissen en hemzelf over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten." Meijer zou nog wel twee maanden aanblijven om zijn opvolger Michel Witteveen (momenteel voorzitter van diezelfde raad van commissarissen) in te werken. 

Vorig jaar besliste de Blokker-holding om enkel de gelijknamige keten te houden en de andere ketens te verkopen. De directie lijkt nu ontevreden over de snelheid waarmee de strategiewijziging plaatsvindt, valt op te maken uit het persbericht. Meijer werkte sinds 2015 voor Blokker en was iets meer dan twee jaar lang voorzitter van de raad van bestuur bij de holding. In augustus 2017 nam hij daar ook de taak van directievoorzitter van de Blokker-keten bij: ook die taak gaat nu naar Witteveen.

Strategiewijziging

De topman van Blokker België-Luxemburg, Bernd Bosch, is gisteren al opgestapt. Dat vernam de redactie van RetailDetail in de wandelgangen. Op zijn LinkedIn-profiel zijn ook alle verwijzingen naar het Nederlandse bedrijf weggehaald. 

RetailDetail-stichter Jorg Snoeck is echter niet verrast: hij ziet het als een "voorbode op de cijfers die Blokker in de komende weken gaat (moeten) presenteren." De overname van de best presterende Xenos-winkels door Casa was een veeg teken, meent Snoeck: "De belofte was dat, indien de eerste resultaten succesvol bleken, Casa ook de andere winkels van Xenos zou overnemen. Gebeurt dat niet, dan heeft Casa de beste winkels kunnen uitkiezen en blijft Blokker zitten met de slechtst presterende. Daar gaan ze ook geen overnemer meer voor vinden, want binnen dat segment is er gewoon een overschot aan winkels."

Momenteel heeft Blokker nog vijf winkelformules in handen (naast Blokker zijn dat ook Maxi Toys, Marskramer, Big Bazar en een deel van Xenos). Het bedrijf is actief in acht landen en haalt dankzij de 13.000 werknemers in 1400 winkels een omzet van net geen twee miljard euro (cijfers voor 2016). De keten werd in 1896 opgericht en nam bijna precies een jaar geleden afscheid van het laatste lid van de stichtersfamilie.

 

Source: Retail Detail

Other insights in Supply Chain Management and Logistics