} Impact trade war between Europe and US - Strand

6/27/2018 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Impact trade war between Europe and US

Our expert's opinion

"The trade war between Europa and the US has started. Howevern as most of consumer goods are not made in the US, Europeans are not going to pay a lot more for most products, for the moment at least. But where will this end?"

- Yoram De Bruijn, Associate Consultant

Impact handelsoorlog nog niet zichtbaar in winkelrekkenDe gevolgen van de handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten blijven voorlopig nog beperkt voor retailers en consumenten, maar de vrees voor een escalatie is reëel.


Alternatieven

Europese heffingen gingen afgelopen vrijdag in op onder andere schoenen, rijst, maïs, sinaasappelsap, veenbessensap, whisky, pindakaas, make-up, tabak, katoen (dus ook jeansbroeken van Levi’s) en motorfietsen. Motoren van Harley-Davidson zouden daardoor zo’n kleine 2.000 euro duurder worden, maar om de importtarieven te omzeilen wil het bedrijf een deel van de productie buiten de VS verhuizen. Een fles Jack Daniel’s of Jim Beam zal in de Europese Unie wellicht zo’n 10% duurder worden. Volgens waarnemers zouden voedingsproducten het snelst in prijs kunnen stijgen, omdat de marges kleiner zijn en de voorraden beperkt.

Het is echter niet duidelijk of alle invoerders en retailers de hogere tarieven zullen doorrekenen aan de consument. Ze kunnen ook op zoek gaan naar alternatieven, zoals maïs uit Oekraïne, rijst uit China of sinaasappelsap uit Brazilië. De heffingen gelden niet voor Amerikaanse merken die buiten de Verenigde Staten produceren. Bovendien is het aandeel van producten ‘made in the US’ op de Europese markt erg gering: volgens econoom Paul De Grauwe gaat het om amper 1% van de totale handel tussen Europa en de VS. Een verdere escalatie van de handelsoorlog zou wel meer schade kunnen veroorzaken.

Volgens retailfederatie Comeos komt slechts 1,4 op 100 producten in de Belgische winkelrekken uit de VS. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, verwacht geen onmiddellijke impact maar vreest wel tegenmaatregelen voor bier, chocolade of koekjes.

 

Source: Retail Detail

Other insights in Supply Chain Management and Logistics