} TDL is logistics employer of the year - Strand

3/6/2019 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

TDL is logistics employer of the year

Our expert's opinion

Congratulations to TDL group for winning Logistics Employer of the Year! They really do deserve it because of the 2 big reasons mentioned in the article: a good wage system and focusing on a family culture. It’s amazing how they can accomplish a close atmosphere with 800 employees! This shows a lot of dedication and a clear vision. It shows where their focus lies: on what’s most important for a company, the employees. The article also shows a lot of attention for their retention policy. And now they reap the benefits: a lower turnover.

Family can do anything together, TDL Group knows it but so does Strand Associates. We might not (yet) be a family of 800, but we sure aim for it. We strive to keep the communication lines as short as possible. Consultants don’t work for us, we work alongside each other, because together, we can do anything.

- Nele Driesen, Associate Consultant

Transporteur TDL 'Employer of the Year': "Terug naar familiegevoel"

Transportbedrijf TDL Group uit Houthalen mag zich 'Logistics Employer of the Year' noemen bij de Transport & Logistics Awards. Niet alleen omwille van het controversiële verloningssysteem, maar ook omwille van de familiale sfeer in het bedrijf.

TDL Group kaapte de prijs weg voor Van Moer Logistics en Dachser. De jury smaakte wel de manier waarop TDL een cao kon opstellen met een verloning die meer rekening hield met de functieclassificatie, maar had ook oog voor de manier waarop het bedrijf waakt over een familiale sfeer en de opvang van nieuwkomers. Juryvoorzitter Timothy Vermeir legt de keuze van de jury uit. 

Unaniem verkozen 

"TDL is een bedrijf met achthonderd medewerkers, maar slaagt er toch in om de afstand tussen zijn chauffeurs en de bedrijfsleiding kort te houden", klinkt het. Ook het verloningssysteem, op basis van de functieclassificatie, kon de jury bekoren. Vermeir is niet blind voor de controverse die die aparte cao – met onder andere twee euro meer per uur – in de transportwereld veroorzaakte. "Dat omstreden systeem is juridisch sluitend en het werkt. Andere bedrijven zijn er misschien niet blij mee, maar ze kunnen wellicht wat leren uit de aanpak van TDL. Mensen vinden en motiveren, en er zo voor zorgen dat ze aan boord blijven, is een kernthema. Onze jury, die niet alleen een hr-specialiste bevat, maar ook mensen uit de praktijk, hebben TDL unaniem verkozen."

Sterren, geen nummers

Bij TDL zijn ze uiteraard blij met de onderscheiding en beraden ze zich nog over de juiste manier om de award met het hele bedrijf te vieren. Hr-directrice Leen Claes licht de filosofie van het bedrijf toe. "Deze award dragen we op aan onze mensen. We willen een professionele organisatie zijn met betrokken en gemotiveerde mensen die veilig kunnen werken en dat met plezier komen doen", zegt Claes. "Ondanks het feit dat we de laatste jaren snel zijn gegroeid, willen we de familiale waarden en betrokkenheid van het bedrijf in ere houden. Dat vertaalt zich in een aantal acties. Het gaat niet alleen over een correct loon. Medewerkers die vader of moeder worden, krijgen een TDL-babypakje toegestuurd. Collega's die lang thuis zitten krijgen een kaartje, maar ook als een collega een goede prestatie neerzet of een veiligheidsactie tot een goed einde brengt, volgt er een compliment. Nieuwe collega's krijgen een peter of meter toegewezen die hen wegwijs maakt en opvangt als het even moeilijk gaat. Bij ons ben je een ster, geen nummer."

"Aanpak rendeert"

Het is Claes niet ontgaan dat de nieuwe cao die het bedrijf afsloot, voor deining zorgde. "Wij wilden competentie belonen, mensen betalen voor wat ze effectief doen. Dat is toch wat anders dan de huidige praktijk, waarbij het loon afhangt van het gewicht van de truck. Onze aanpak rendeert: het verloop is in de laatste kwartalen lager geworden en de spontane instroom stijgt."

Source: Flows

Other insights in Supply Chain Management and Logistics