} Airline industry for climate change - Strand

9/11/2019 - Posted in  Engineering

Airline industry for climate change

Our expert's opinion

The aviation  sector is responsible for 2 to 3 % of total global CO2 emissions. To achieve climate goals there is a need for both a reduction in the amount of planes as well as a more efficient production proces of green fuels. 

One of the options will be airplanes using nitrogen instead of carbon fuel. 

I’m curious to see how the government will take responsibility in these matters by offering the right incentives, infrastructure and regulations.  Another interesting evolution is the role of chemical companies in the development of alternative fuels as nitrogen. 

- Imke Bongers, Senior Associate

CEO reisorganisatie TUI Group: "Minder vliegtuigen in Europa om klimaatdoelstellingen te halen"

De luchtvaart kan er niet meer aan ontsnappen: de klimaatdiscussie. De sector heeft de voorbije jaren te weinig gedaan om de stijgende CO2-uitstoot tegen te gaan. Massale investeringen in nieuwe vliegtuigen ten spijt, blijft de ecologische voetafdruk jaar na jaar toenemen. De CEO van de grootste reisorganisatie van Europa, Fritz Joussen van TUI, pleit nu om het aantal vliegtuigen in Europa te verminderen. Ook moet er internationale samenwerking komen om groenere brandstoffen te produceren. Dat zegt hij in een exclusief interview met VRT NWS.

Parijs
Er is geen ontkomen meer aan, de luchtvaartsector zal een steentje moeten bijdragen om de klimaatdoelstellingen te halen.  De sector slaagde er nog in om zich in 2015 uit het klimaatakkoord van Parijs te houden, net zoals de scheepvaartsector, maar de druk op de politieke klasse is de voorbije jaren fors toegenomen om beide transportsectoren mee in het bad te nemen bij volgende klimaatonderhandelingen, zoals in Chili eind dit jaar. Of dat ook gaat gebeuren is maar zeer de vraag.

De luchtvaart is verantwoordelijk voor zo'n 2 tot 3 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Samen met de Verenigde Naties start de komende jaren het project CORSIA. De uitstoot van de luchtvaart mag na 2020 niet meer toenemen. Maar voor heel wat klimaatactivisten gaat dat niet ver genoeg. Een debat over de zin of de onzin van een vliegtaks is de voorbije maanden al fors gevoerd en werd ook door ons land op de Europese tafel gelegd een aantal maanden geleden, gesteund door Nederland, Frankrijk en de Scandinavische landen.

De CEO van de grootste touroperator van Europa, Fritz Joussen van de TUI Group, is geen voorstander van nieuwe vliegtaksen.

"In Europa is het door overcapaciteit nu al moeilijk om nog geld te verdienen met vliegen alleen. In Duitsland, wat toch een grote markt is, maakt Ryanair om en bij de 160 miljoen euro verlies. Ook Easyjet maakt even veel verlies, Eurowings meer dan 200 miljoen. En ook onze luchtvaartmaatschappij Tui fly maakt verlies. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun kosten dus niet meer recupereren. Meer kosten (belastingen) toevoegen lost dus onze problemen niet op. De oplossing moet zijn: minder vliegtuigen." 

Fritz Joussen

CEO, TUI Group

Overaanbod
Op verschillende routes naar bijvoorbeeld Spanje of Turkije is er volgens TUI een overaanbod. Er zijn met andere woorden te veel luchtvaartmaatschappijen met te veel vliegtuigen actief. Het aanbod is groter dan de vraag en dat zet een druk op de prijzen. Sommige vliegtuigen vliegen zo halfvol naar hun bestemming. Minder luchtvaartmaatschappijen of minder vliegtuigen kan helpen om het aanbod te doen slinken, de winstgevendheid te verhogen en meteen ook de CO2-uitstoot van de sector te verminderen. Een rem op de groei dus. Iets wat milieuorganisaties in het verleden al bepleit hebben.

Maar TUI gaat verder. Een rem op de groei van de Europese luchtvaart alleen zal niet volstaan. Er moet internationale politieke samenwerking komen om de brandstof van de toekomst op een efficiënte manier te produceren en dat is volgens Fritz Joussen, waterstof:

"We hebben globale en internationale politieke akkoorden nodig om waterstof efficiënt te produceren. De politiek moet zorgen dat er voldoende incentives zijn om productiefaciliteiten op grote schaal mogelijk te maken. Want een beperking van mobiliteit zal niet voor grote veranderingen zorgen, een doorgedreven inzet op innovatie misschien wel."

Meer moderne vliegtuigen in Europa 
Niet alleen minder maar ook en vooral betere vliegtuigen moeten er rondvliegen in het Europese luchtruim. TUI bezit een vloot van jonge en moderne vliegtuigen, waardoor de ecologische voetafdruk van de luchtvaartmaatschappij ondanks groei niet hand over hand toeneemt. Vliegtuigmaatschappijen zouden moeten beloond worden voor het vliegen met zuiniger materiaal en anderen bestraft. 

Zo pleitte de groep er in het verleden al voor om verschillende landingstarieven te hanteren voor luchtvaartmaatschappijen die het goed doen. Zodat die minder moeten betalen om te mogen landen op een luchthaven in vergelijking met luchtvaartmaatschappijen die met oudere en meer vervuilende vliegtuigen vliegen. Het zou de sector aanzetten om versneld te vergroenen. Want brandstof blijft een van de grootste en belangrijkste uitgaveposten van een luchtvaartmaatschappij zegt de CEO van TUI Group Fritz Joussen:

2019 moeilijk jaar voor TUI 
TUI heeft de voorbije jaren inderdaad fors geïnvesteerd in haar vlootvernieuwing. Zo vliegt de luchtvaartmaatschappij al een tijd met de zuinige en moderne Boeing 787 Dreamliner voor haar langeafstandsvluchten. Voor de korte - en middellangeafstand investeert de maatschappij in de Boeing 737 MAX van de gelijknamige Amerikaanse vliegtuigbouwer. Dat gloednieuwe vliegtuig kwam dit jaar in opspraak na twee dodelijke crashes in Indonesië en Ethiopië. Al snel bleek het vliegtuig niet langer veilig genoeg om te vliegen volgens verschillende luchtvaartautoriteiten en het toestel staat daardoor al een halfjaar wereldwijd aan de grond. 

Ook het Belgische TUI fly zag zo vier van haar vliegtuigen aan de kant geschoven worden voor het drukke en belangrijke zomerseizoen. De luchtvaartmaatschappij moest zo holder de bolder op zoek naar een oplossing om de vliegtuigen te vervangen en dat is gelukt. TUI fly huurt nu vliegtuigen en bemanningen bij andere luchtvaartmaatschappijen om een deel van haar vluchten uit te voeren. Maar die operatie en de problemen rond de Boeing MAX drukt zwaar op de financiële cijfers van de TUI Groep:

Van klassiek reisbureau naar digitaal platform 
"Over vijf jaar zijn wij een wereldwijd, digitaal platform ... Dat is onze ambitie". Met die woorden rondt Joussen het gesprek met ons af. Waar TUI vroeger een klassieke touroperator was die hotelkamers van anderen verpakte en verhuurde aan klanten is de reisorganisatie intussen uitgegroeid tot het grootste reismerk van Europa. De cijfers tonen dat ook aan: 70.000 werknemers, 17 cruiseschepen, 150 eigen vliegtuigen, 330 eigen hotels, actief in meer dan 20 landen en meer dan 100 bestemmingen.

"We gaan vooral een digitaal merk worden met een digitaal platform dat uitgaat van massa-individualisatie. We gaan niet meer zomaar een hotelkamer verhuren, we gaan specifieke hotelkamers verhuren aan de klanten. De klanten gaan eigenlijk zelf hun pakket kunnen samenstellen. Dat kan door nieuwe technologieën en platformen. Het digitale zal dus onze voornaamste uitdaging zijn de komende vijf jaar."

Fritz Joussen

CEO, TUI Group

Bron: VRT

Other insights in Engineering