} Food industry highly dependent on ingredients? - Strand
  • Home
  • Insights
  • Food industry highly dependent on ingredients?

11/21/2017 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Food industry highly dependent on ingredients?

Our expert's opinion

"The food production industry is extremely dependent. This year's fipronil crisis shows us once again that this industry is highly dependent on its ingredients, all of them can be a weak link within their supply chain. The high price and possible scarcity of eggs can turn 2017-2018 in a very difficult time for the food production industry."

- Lien Vertommen, Senior Associate

Scherpe prijsstijging eieren bedreigt leefbaarheid van voedingsbedrijven

Brussel, 31 oktober 2017 – Sinds het uitbreken van de fipronilcrisis deze zomer is de prijs van eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, roept de overheden en de ketenpartners op om de leefbaarheid van de verwerkende voedingsbedrijven niet uit het oog te verliezen. Een enquête bij de leden van FEVIA bevestigt dat de prijsstijging voor eigeel nog een stuk hoger is, tot 250% sinds het begin van de crisis.

De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis. Het jaar voorafgaand aan de crisis noteerde de officiële markt van Kruishoutem nochtans een stabiele prijs voor eieren.

Analisten verwachten bovendien dat de schaarste aan eieren en dus de hoge prijzen nog verschillende maanden zullen aanhouden. Deze financiële klap bedreigt in het bijzonder de leefbaarheid van de vele kmo’s in de voedingsindustrie.

De productiekosten van de voedingsindustrie gaan hiermee opnieuw de hoogte in. Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. 2017 zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden.

Daarom doet FEVIA een dubbele oproep:

  • Een oproep aan de overheden om rekening te houden met het effect van de enorme prijsstijgingen bij het toekennen van ondersteuning aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis.
  • Een oproep aan alle actoren in de voedingsketen om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties.

 

Source: Fevia

Other insights in Supply Chain Management and Logistics