} Agristo invests in innovative fries factory - Strand

3/7/2018 - Posted in  Supply Chain Management and Logistics

Agristo invests in innovative fries factory

Our expert's opinion

"Potato processor Agristo has invested over 200 million euro in the opening of the most innovative french fries factory in the world. The investment should add another 200.000 tons of frozen fries but only another 160 jobs because almost everything will be automated. A trend that will grow in the coming years and will mean another challenge for food professionals and their roles."

- Lien Vertommen, Senior Associate

Aardappelverwerker Agristo investeert 200 miljoen in frietfabriek


Aardappelverwerker Agristo heeft in Wielsbeke een nieuwe frietfabriek geopend, goed voor een investering van 200 miljoen euro. Het familiebedrijf wil zo wereldwijd doorstoten naar de top vijf in de sector.


“Moeten omzet draaien”

Dit is de innovatiefste frietfabriek ter wereld”, zegt Filip Wallays, die het bedrijf samen met Hannelore Raes bestuurt, aan De Tijd. In de fabriek gebeurt dan ook vrijwel alles automatisch, waardoor er slechts vijftien mensen per ploeg, in een vijfploegenstelsel, aan de slag moeten zijn op de site.

Binnenkort wordt er nog een tweede productielijn geopend, goed voor een totale productie van 200.000 ton diepvriesfrieten per jaar en 160 extra banen. In drie andere vestigingen maakt Agristo al 500.000 ton aardappelproducten per jaar, met naast frieten ook zaken als puree en kroketten.

In totaal investeerde Agristo 200 miljoen euro in de nieuwe fabriek, een fors bedrag voor een familiebedrijf met 350 miljoen euro omzet en zonder extern kapitaal. “De wereld van de diepvriesaardappelproducten is een kapitaalintensieve business, met hoge volumes en lage marges”, zegt Wallays. “Onze producten liggen als huismerk in de rekken van supermarkten in 120 landen. We verkopen een kilo frieten aan 60 cent. Dan moet je omzet draaien. Onze brutobedrijfswinstmarge (ebitda) ligt op 10 tot 12 procent.

De komende vijf jaar wil het bedrijf de omzet dan ook bijna verdubbelen naar 650 miljoen euro en moet het marktaandeel opgekrikt worden van 4 naar 7%. “Alleen zo kunnen we doorstoten tot de top vijf. Onze vaders hebben het bedrijf opgericht, wij willen het groot maken”, zegt Hannelore Raes. McCain is met een marktaandeel van 30% marktleider.

 

Source: Retail Detail

Other insights in Supply Chain Management and Logistics