} IT trends 2018 – Are we on track? - Strand

5/2/2018 - Posted in  ICT & Digital

IT trends 2018 – Are we on track?

Our expert's opinion

"The article tries to shed a light on the most important IT trends for 2018 because those will become increasingly important for companies that want to stay competitive. IT is invaluable in the sense that it is needed to optimise data infrastructure, build a strong network and write codes that are infallible. And of course this means that experts in these domains become a valuable asset to companies.

In our world that relies so much on technology, the people that are able to make the technology happen (read: IT employees) will become the main focus of recruitment."

- Nele Driesen, Associate Consultant

 De belangrijkste IT-trends van 2018

 

Welke krachten zullen in 2018 gaan bijdragen aan digitale transformatie? Hoe hebben een aantal van de voorspellingen voor 2017 de afgelopen twaalf maanden uitgepakt? Ettienne Reinecke, chief technology officer van Dimension Data, kijkt vooruit en blikt terug.

 

1. KI, machine learning, robotics, VR en AR

Kunstmatige intelligentie, machine-learning, robotics, virtual reality en augmented reality dragen tezamen bij aan overtuigende bedrijfsresultaten. Dit zijn geen nieuwe concepten. We hebben ze tot dusver los van elkaar benaderd, maar we zien steeds meer voorbeelden van manieren waarop de gecombineerde inzet van deze technologieën voor baanbrekende resultaten zorgt.

Zo maakt de logistieke gigant DHL met succes gebruik van machine-learning, kunstmatige intelligentie en augmented reality voor zijn pickingactiviteiten door magazijnmedewerkers van smart glasses te voorzien. De medewerker krijgt zo extra instructies en informatie voor een efficiënter orderpickingproces. Dit heeft bijgedragen aan een hogere productiviteit en meer nauwkeurigheid bij leveringen.

Kunstmatige intelligentie en machine-learning vinden ook hun weg naar de wereld van topsport. Afgelopen zomer heeft Dimension Data tijdens de Tour de France zijn platform gebruikt voor gegevensanalyse met behulp van machine-learning en complexe algoritmen. Hiermee combineerden we live en historische racedata om diepgaandere inzichten te bieden tijdens het 23 dagen durende wielerevenement. Fans konden zich op deze manier een beter begrip vormen van de omgevingen en omstandigheden waarin hun favoriete wielrenners het beste presteerden. Wij waren op onze beurt in staat om voorspellende algoritmes in te zetten.

2. Hybrid IT

Gebrekkige programmeerbaarheid weerhoudt bedrijven ervan om de belofte van hybrid IT in te lossen. Vorig jaar voorspelden wij dat 2017 het jaar zou zijn waarin hybrid IT volwassen werd. In onze optiek hebben bedrijven echter niet zoveel vooruitgang geboekt met het optimaliseren van hun IT-omgevingen als gepland. Uit ons recente onderzoek naar hybrid IT, dat we samen met 451 Research uitvoerden, blijkt dat 45 procent van de organisaties nog altijd moeite heeft met het beheer van meerdere IT-omgevingen.

Volgens ons is dit ten dele te wijten aan het gebrek aan programmeerbare technologie binnen het bedrijfsleven. Organisaties blijven applicaties en data hosten op locatie, in publieke en in private clouds. Dit vraagt om een naadloze interactie tussen de verschillende platformen. Het beheer van de applicaties en de onderliggende infrastructuur wordt daarmee steeds complexer.

In 2018 zal de programmeerbaarheid van zowel applicaties als infrastructuren verbeteren, maar het tempo moet wel worden opgevoerd. Waarom? Omdat de zakelijke voordelen die programmeerbaarheid te bieden heeft (zoals kostenbesparingen en een vermindering van menselijke fouten) te aantrekkelijk zijn om aan voorbij te gaan. Onze verwachting is dat leveranciers van infrastructuuroplossingen die hun producten onvoldoende programmeerbaar maken, hun marktaandeel in 2018 sterk zien teruglopen. Het gebrek aan programmeerbaarheid zal organisaties op natuurlijke wijze op het spoor zetten van platformen die wel programmeerbaar zijn. Dit zal bijdragen aan het momentum van cloudinfrastructuren en -applicaties.

Must-have

Geautomatiseerde managed services zijn een must-have. Vorig jaar voorspelden wij dat automatisering en DevOps hoog op de zakelijke agenda zouden komen te staan. Ook in dit opzicht hebben bedrijven volgens ons de nodige vooruitgang geboekt, maar managed-servicesproviders hebben deze overgangsfase niet per se gefaciliteerd.

Een succesvolle hybrid IT-omgeving vraagt om sterk geautomatiseerde managed services. Het traditionele, op outsourcing gebaseerde managed-servicesmodel behoort voorgoed tot het verleden. Organisaties verwachten tegenwoordig een geautomatiseerde dienst die vanuit de cloud in een hybrid IT-omgeving wordt beheerd.

Ze willen zich echter niet het hoofd breken over de vraag of hun technologie wordt gehost op locatie, in de cloud van een dienstverlener of in een hyperscale-cloud (of alle drie). Het enige dat ze willen, is die technologie inzetten op de manier die hun voorkeur geniet, en op volledig geautomatiseerde wijze. De automatisering moet van toepassing zijn op discovery, herstel, provisioning en beheer, en de markt heeft in dat opzicht nog een hele weg te gaan.

Gebrek aan automatisering heeft bedrijven er altijd van weerhouden om een DevOps-cultuur te omarmen. Als uw omgeving niet programmeerbaar is, zal het niet mogelijk zijn om een bedrijfsbrede DevOps-strategie ten uitvoer te brengen.

3. IoT

Gedecentraliseerde transactiemodellen blazen het internet of things (IoT) en cybersecurity nieuw leven in. Toen we de belangrijkste trends op het gebied van digitale transformatie voor 2017 bespraken, sloegen we de spijker op zijn kop met onze voorspelling dat centrale transactiemodellen onder vuur zouden komen te staan.

Met name blockchain wint aan kracht. In de financiële dienstverlening stapten zowel de Amerikaanse als Europese kapitaalmarkten op grote schaal over op blockchainplatformen. In meer conservatieve markten, zoals Japan, was sprake van een vergelijkbare beweging. Dat is behoorlijk verrassend als je nagaat hoe conservatief en compliancegericht deze sector is.

Veel mensen vonden het behoorlijk ironisch dat de cybercriminelen achter de recente ransomware-aanval WannaCry erin slaagden om overheidsinstellingen in gijzeling te houden en hen dwongen om losgeld te betalen in de vorm van bitcoins. Bitcoin is dan misschien een cryptocurrency, maar omdat deze is gebaseerd op blockchain is dit een interessant toepassingsscenario.

Cybercriminelen investeren veel meer geld in hun activiteiten dan de meeste bedrijven in hun IT-security. Het feit dat zij erop vertrouwden dat bitcoin vanwege zijn blockchainfundament een veilig mechanisme bood voor de betaling van losgeld, zou ons een idee moeten geven hoe veilig deze distributed-ledger-aanpak is.

“Blockchain heeft de potentie om voor een transformatie op het gebied van cyber-security te zorgen."

Naar onze mening bezit blockchain de potentie om voor een ingrijpende transformatie op het gebied van cybersecurity te zorgen. De markt moet echter nog aan dit fenomeen wennen. De afgelopen tien jaar lag de focus van IT-security op het bieden van bescherming aan de netwerkperimeter van een centrale entiteit. Dit gebeurde met firewalls, met technologie voor de detectie en preventie van indringingspogingen, en door bedreigingen met elkaar in verband te brengen en te isoleren. Dit is naar onze mening nog altijd een zeer traditionele aanpak.

Belofte

Blockchain zal de belofte van het internet of things inlossen. Wij denken dat meer organisaties het komende jaar oog zullen krijgen voor de mogelijkheden die blockchain biedt om de belofte van het IoT in te lossen. Het IoT heeft namelijk een peer-to-peer-mechanisme nodig om praktisch en uitvoerbaar te kunnen zijn.

4. Basisarchitectuur en data-infra

Alleen organisaties met de juiste basisarchitectuur en data-infrastructuur zullen op digitaal gebied zegevieren. Het netwerk is niet de enige bouwsteen die nodig is om de digitale heerschappij te bemachtigen. Organisaties moeten er ook voor zorgen dat de basisarchitectuur en datastructuur aanwezig zijn.

De meeste organisaties zullen een partner nodig hebben die hen helpt om deze basiszaken op orde te krijgen. Vaardigheden op het gebied van systeemintegratie zijn van cruciaal belang voor gevestigde bedrijven die effectief willen concurreren met nieuwe marktspelers. Een systeemintegrator kan helpen bepalen hoe je waarde kunt behalen uit je legacy-omgeving.

In een software-defined wereld waarin programmeerbaarheid en realtime informatievoorziening hoogtij vieren, veranderen ook de basisvaardigheden waarover systeemintegrators moeten beschikken. De komende twaalf maanden zullen zij hun aanpak, kerncompetenties en methodieken moeten aanpassen.

We verwachten daarnaast dat steeds meer organisaties op zoek zullen gaan naar een nieuwe categorie van consulting- en adviesdiensten. In het verleden hadden bedrijven behoefte aan advies over mogelijkheden om specifieke aspecten te verbeteren – het netwerk, het datacenter, de beveiliging, enzovoort. Tegenwoordig hebben de gesprekken een heel ander karakter. Organisaties zeggen: ‘Ik wil digitaal transformeren, maar hoe bewerkstellig ik dat? Welke stappen moet ik nemen?’

 

Source: IT executive

Other insights in ICT & Digital