} OPEC expects huge increase in oil demand - Strand

11/15/2017 - Posted in  Engineering

OPEC expects huge increase in oil demand

Our expert's opinion

"OPEC (organization of the petroleum exporting countries) increased the prognosis of the worldwide oil demand. In 2018, they expect an increase in oil demand of about 1.51 million barrels a day. What should these countries do to balance supply and demand when this happens?"

- Imke Bongers, Associate Consultant

Olieprijs stijgt fractioneel

Markt lijkt al in afwachting van vergadering OPEC.
(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is maandag nipt hoger gesloten.
De december-future voor een vat West Texas Intermediate eindigde op de New York Mercantile Exchange 0,02 dollar hoger op 56,76 dollar.
De oliemarkt kon reageren op een rapport van oliekartel OPEC. Het kartel gaf daarin aan in oktober minder te hebben geproduceerd. Afgelopen maand ging het om 32,6 miljoen vaten per dag. Een daling van een half procent.
Daarnaast verhoogde OPEC zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie in 2017 en 2018. Het kartel verwacht dat de groei zal stijgen met 1,53 miljoen vaten per dag in 2017 en met 1,51 miljoen vaten per dag in 2018.
In een toelichting zei secretaris-generaal Mohammed Barkindo van OPEC dat de markt zich geen zorgen hoeft te maken over een piek in de vraag naar olie tot 2040.
Over enkele weken op 30 november komen de kartelleden en enkele grote niet-aangesloten producenten bijeen om te spreken over een eventuele verlenging van het huidige akkoord om de productie in te perken met als doel meer evenwicht in vraag en aanbod op de oliemarkt.
OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het belangrijkste lid is, en een tiental producerende landen buiten het kartel kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek in oktober 2016. De overeenkomst werd in mei al eens verlengd tot maart 2018.
"Mijn voorspelling is dat OPEC zal blijven doen wat nodig is om de markt opnieuw in balans te brengen", zei Suhail al-Mazroui, de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, tijden de Abu Dhabi International Petroleum Exhibition Conference. De bewindsman voegde eraan toe dat hoewel hij nog geen kartelleden had horen spreken over het niet verlengen van het akkoord, dat over de tijd en de duur van een verlenging nog moet worden besloten.

 

Source: Beurs.nl

Other insights in Engineering