} Shell sells its stocks of Woodside Petroleum - Strand
  • Home
  • Insights
  • Shell sells its stocks of Woodside Petroleum

11/21/2017 - Posted in  Engineering

Shell sells its stocks of Woodside Petroleum

Our expert's opinion

“Shell selling its stocks of Woodside Petroleum for 2,7 billion dollar shows another change in their strategy. Where in 2001 Shell tried to fully absorb its competitor, it now sold its entire stake in Australia’s largest independent oil and gas company Woodside Petroleum.”

- Stéphanie Guillé, Senior Associate

Shell verkoopt belang in Australische branchegenoot Woodside helemaal 

  
Shell doet zijn belang van circa 13,3 procent in het Australische Woodside Petroleum deze week toch meteen helemaal van de hand. Daarmee wordt een groter belang verkocht dan eerder gemeld. Het olie- en gasconcern rekent op een totale opbrengst van circa 2,7 miljard dollar (2,3 miljard euro) voor belasting.
Eerder op de dag kondigde Shell nog aan een deelneming van 8,5 procent te verkopen, voor zo'n 1,7 miljard dollar. Het besluit om de andere aandelen in Woodside ook af te stoten heeft te maken met de sterke vraag hiernaar bij institutionele investeerders.

Door het belang meteen helemaal te gelde te maken, profiteert Shell van de recente opleving van de beurskoers van Woodside. Die is sinds september flink opgelopen, mede dankzij de aantrekkende olieprijzen.

De verkoop, waarvoor twee zakenbanken zijn ingeschakeld, past binnen de plannen van Shell om in drie jaar voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten. De opbrengst gebruikt het Nederlands-Britse bedrijf om de schuld te verkleinen.

Shell is al sinds de jaren negentig een belangrijke aandeelhouder van Woodside en deed in 2001 zelfs een poging zijn branchegenoot helemaal in te lijven. Daar stak de Australische regering evenwel een stokje voor. Sinds 2010 is Shell bezig zijn belang af te bouwen.

 

Source: Nu

Other insights in Engineering