} Pfizer and Kaneka contributing to Flemish Economy - Strand
  • Home
  • Insights
  • Pfizer and Kaneka contributing to Flemish Economy

3/14/2018 - Posted in  Engineering

Pfizer and Kaneka contributing to Flemish Economy

Our expert's opinion

"Chemical company Kaneka wins the Foreign Investment Trophy of the year 2018 thanks to an investment of 34 million in a recently engineered production line. Besides, Kaneka is investing in sustainble ways of transport by waterways while reducing the amount of trucks on the road. I am glad to see the added value of this chemical company to the Flemish Economy."

- Imke Bongers, Associate Consultant

Pfizer en Kaneka zijn topinvesteerders in ons land

 

Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven ruim meer dan 2 miljard euro in ons land. De grootste investeerders waren het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en het Japanse chemiebedrijf Kaneka. Ze ontvingen de Foreign Investment Trophy van Flanders Investment & Trade (FIT).

Flanders Investment & Trade (FIt) kent voor het zesde jaar op een rij prijzen toe aan buitenlandse investeerders die een belangrijke bijdrage leverden aan de Vlaamse economie. 'Vorig jaar investeerden buitenlandse bedrijven 2,08 miljard euro in onze regio en creëerden ze 5.377 jobs. Buitenlandse investeringen zijn niet alleen een motor voor onze economie en twerkstelling, ze versterken ook onze reputatie als eentoplocatie voor zakendoen', stelt Claire Tillekaerts, CEO van FIT.

Het Japanse chemiebedrijf Kaneka wint de Foreign Investment of the Year Trophy 2018 omdat het 34 miljoen euro investeerde in een nieuwe productielijn in zijn fabriek in Westerlo. Het bedrijf produceert chemische additieven voor bijvoorbeeld pvc, coatings, kleefstoffen en rubber in de Kempen. Kaneka telt 600 werknemers in België, op een totaal van zo'n 10.000 wereldwijd.

'De productie is met 50 procent gestegen', zegt Jean Vandael, plant general manager van Kaneka Belgium. 'Zo kunnen we aan de groeiende vraag voldoen en nieuwe markten aanboren. Bovendien investeren we in milieuvriendelijk transport via waterwegen, waardoor we jaarlijks 900 vrachtwagens van de Vlaamse wegen halen.'

Daarnaast krijgt het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer de Lifetime Achievement Trophy 2018 omdat het al jarenlang investeert in zijn Belgische activiteiten, vooral in zijn productievestiging in Puurs. Pfizer is in ons land goed voor 2.250 jobs.

De vestiging van Pfizer in Puurs is de grootste productiesite van de farmagroep in Europa. In de jongste zes jaar investeerde de Amerikaanse groep er opgeteld 500 miljoen euro. Twee derde van de wereldwijde geneesmiddelendistributie van Pfizer gebeurt bovendien vanuit België. Pfizer breidde hiervoor onlangs uit in Zaventem.

Nachtkijker

Als derde prijs ging de Newcomer of the Year Trophy voor Brolis Semiconductors, een technologiebedrijf uit Litouwen dat infraroodlichtbronnen ontwerpt, van nachtkijkers tot toestellen die gassen detecteren in graansilo's. De Litouwers kwamen vorig jaar naar ons land en gingen van start in Gent. In de komende drie jaar gaan 5 à 10 ingenieurs aan de slag in de nieuwe vestiging. De lichttechnologie van Brolis zal er worden geïntegreerd in siliciumchips.

 

Source: De Tijd

Other insights in Engineering