} Borealis invests & creates jobs in Port of Antwerp - Strand
  • Home
  • Insights
  • Borealis invests & creates jobs in Port of Antwerp

10/25/2018 - Posted in  Engineering

Borealis invests & creates jobs in Port of Antwerp

Our expert's opinion

"Borealis invests almost 1 billion by building a brand new polypropylene plant in the port of Antwerp. This construction will start in 2022 and will provide 100 extra jobs.

It is important to keep investing in the harbor of antwerp to keep attracting new investors to grow our chemical industry."

- Imke Bongers, Associate Consultant

Chemiebedrijf Borealis pompt 1 miljard euro in Antwerpse haven

 

Het Oostenrijkse chemieconcern Borealis bouwt een nieuwe propyleenfabriek in de Antwerpse haven. Met bijna 1 miljard euro is het een van de grootste investeringen in de Europese chemiesector van de voorbije jaren, schrijft De Tijd zaterdag.

De start van de fabriek is gepland in 2022. Tijdens de bouw zullen tot 2.000 mensen op de site werken. De fabriek zelf zal 100 extra jobs opleveren.

Propyleen is een basisbouwsteen voor tal van chemische producten, waarmee onder andere autobumpers, dashboards en voedselverpakkingen gemaakt worden. Met de nieuwe installatie zal Borealis in Kallo op termijn 1 miljoen ton propyleen produceren. Dat is een kleine 10 procent van de totale productie in Europa.

De bestaande kleinere fabriek in Kallo en de 6 miljoen euro Vlaamse steun speelden mee in de beslissing. Doorslaggevend was dat Antwerpen de op een na grootste chemiehub ter wereld huisvest.


“Vlaamse chemiesector nog meer op wereldkaart”

“De investering van Borealis zet de chemiesector in Vlaanderen nog meer op de wereldkaart.” Dat zegt sectorfederatie essenscia in een eerste reactie. De “mega-investering” is een van de meest omvangrijke investeringen in de Europese chemie van het voorbije decennium, meldt een tevreden essenscia. De federatie hoopt op een hefboomeffect voor andere investeringen.

“Dit is een investering op wereldschaal die de internationale attractiviteit van de chemiesector in ons land vergroot. Het gaat om een strategische beslissing op lange termijn die aantoont dat de chemie-industrie in Vlaanderen en België heel wat troeven heeft en steeds meer de voortrekker is van de chemiesector in Europa”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

“Vlaanderen mag dan wel over een van de grootste en meest gespecialiseerde chemieclusters ter wereld beschikken, investeringen komen niet zomaar naar hier. We moeten blijven werken aan onze concurrentiekracht om onze unieke koppositie te behouden”, besluit de essenscia-topman.

“Chemiecluster al zeker tot volgende generatie verankerd in Antwerpen”

“Met de opeenvolgende investeringen van verschillende bedrijven, is het duidelijk dat de chemische cluster al zeker tot de volgende generatie verankerd blijft in Antwerpen”, meent havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

Van Peel stelt dat Antwerpen “al decennialang een hoofdrol speelt in de petrochemische sector, dankzij onze innovatieve kracht en lokale knowhow”. Hij wijst erop dat de investering van Borealis de meest recente is in een rij van aankondigingen van nieuwe fabrieken, nieuwe installaties, capaciteitsuitbreidingen of andere belangrijke investeringen in Antwerpen van onder meer Total, ExxonMobil, Air Liquide, BASF, Evonik en Inovyn. “En dat ondanks de grote internationale concurrentie”, zegt Van Peel. “Bovendien produceert Borealis basismaterialen voor de hele cluster.” De havenschepen stelt tot slot nog dat de investering er ook een is in meer duurzaamheid.

Ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert tevreden op de aankondiging van Borealis. “Nieuwe jobs en investeringen: de motor van de verandering draait steeds beter”, zegt hij op Twitter.

 

Source: Gazet van Antwerpen

Other insights in Engineering