
Sabic reopens chemical plant, creating many new jobs
Our expert's opinion
"After the announcement of the major investment of Ineos in the Port of Antwerp earlier this month, Sabic just revealed that they will make a big investment in Bergen op Zoom. More precisely, they will reopen their former plant that they needed to shut down in 2014 due to the decreasing demand of the market. However, since the increasing popularity of solar panels, the demand of PPE is heightened. PPE is a plastic raw material that is frequently being used in the manufacturing of the medical and car industry, as well as in solar panels. The reopening of the plant in Bergen op Zoom will create many new job opportunities so it is an important chemical player to keep an eye on."
- Lisa Blockx, Associate Consultant
Oude fabriek Bergen op Zoom komt weer in bedrijf, Sabic doet miljoeneninvestering
Dalende vraag dwong chemiereus Sabic in 2014 tot sluiting van de fabriek in Bergen op Zoom die de basisgrondstof PPE maakt voor de productie van kunststoffen. Nu met name de markt voor zonnepanelen groeit, steekt het concern tientallen miljoenen in het heropstarten van de installatie die in 2020 weer volop plastic korrels moet fabriceren. Sabic zoekt dan ook naarstig naar 59 goed opgeleide nieuwe werknemers.
Het megaproject staat letterlijk in de steigers op het 200 hectare grote terrein van Sabic bij de Theodorushaven, waar de Saoedische chemiegigant een eigen grondstoffenhaven heeft. Rond twee enorme destillatiekolommen torent een stellage 48 meter boven het landschap uit.
De fabriek uit de jaren tachtig is sinds 2014 buiten gebruik. ,,En hoewel het hoogwaardig materiaal is, moet alles opnieuw grondig geïnspecteerd worden”, vertelt personeelsmanager Eric van Loon tijdens de klim naar de bovenste etage. Het weidse uitzicht doet de snijdende wind vergeten.
,,Kijk", wijst Van Loon. ,,Zo'n roestige leiding moet vervangen worden. Of neem die grote ketel daar. Via de mangaten is er personeel ingekropen om de binnenzijde te onderzoeken. Zelfs gepensioneerde medewerkers zijn teruggekomen, vanwege hun kennis.”
Ook de ervaring bij het huidige personeel en de redelijke ‘gezondheid’ van de bestaande installatie zijn redenen waarom Sabic koos voor haar Bergse locatie om de wereldproductie van plasticgrondstof PPE, veel gebruikt voor kunststof in de auto-en medische industrie, met 40 procent te verhogen.
Bram van Veen, die de fabriek gaat leiden, schat dat nieuwbouw zeker twee jaar meer had gekost. ,,Zoiets groots zet je niet zomaar neer. Hier staat de basis nog, al moet alle bekabeling worden vernieuwd.” Volgens Ronald van Zijp, manager over alle chemische activiteiten op de Bergse locatie, blijft zo'n 95 procent staan. ,,De rest wordt toegevoegd of veranderd. Door de snelle oplevering kunnen we eerder op de groeiende vraag inspelen.”
Wethouder Barry Jacobs, zelf ooit werkzaam bij Sabic, is blij dat het bedrijf fors investeert in productie en werkgelegenheid in de gemeente Bergen op Zoom.
Wethouder Barry Jacobs, zelf ooit werkzaam bij Sabic, is blij dat het bedrijf fors investeert in productie en werkgelegenheid in de gemeente Bergen op Zoom. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer
De Bergse economiewethouder Barry Jacobs, vergezeld door enkele ambtenaren, voelt zich prima thuis op de steiger. Als oud-officier - Jacobs diende in Afghanistan en Irak - is hij wel wat gewend. Bovendien werkte hij zes jaar bij Sabic. ,,We zijn blij dat een van de grootste werkgevers in onze gemeente zo zijn nek uitsteekt. Op eigen terrein, want bedrijfsgrond is schaars. En goed voor de werkgelegenheid.”
Nu telt de Bergse Sabic-site zo’n 1200 banen bij de acht fabrieken die grondstoffen of eindproducten maken, en bij de technologie- en innovatie-afdeling. ,,Bij ons werken mensen van erg diverse achtergronden en niveaus", zegt Ana Maria Acevedo, manager van de fabrieken die plastic korrels, films en platen maken. ,,We willen voorop blijven lopen met het ontwikkelen van nieuwe producten.”
Het heringebruikname van de PPE-fabriek levert 59 arbeidsplaatsen op. ,,Ruim 600 van onze 1200 mensen werken in de fabricage, dus daar is sprake van 10 procent groei", stelt Van Loon. Van Veen zoekt een dwarsdoorsnede in onderwijsland. ,,Van mbo-3 tot academici, van operationeel niveau tot engineering.”
Vijf ploegen
Zo'n 35 van de 59 nieuwkomers belanden op de productievloer. ,,We zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar in operatie, dus hebben we vijf ploegen nodig", aldus Van Veen. ,,Dat wordt een mix van routiniers en schoolverlaters, maar ook mid-carreer-mensen die al een goede baan hebben. Voor techneuten is zo'n opstart begeleiden een unieke kans.”
Sabic kreeg al spontane sollicitaties, maar gaat nu gas geven met een wervingscampagne. ,,Medio 2019 willen we op volle sterkte zijn", zegt Van Veen. Tot de productiestart begin 2020 wordt er gesleuteld en getraind. ,,Eerst oefenen met koud water, dan warm water, en tenslotte met de grondstoffen waar PPE-poeder van gemaakt wordt. Dat gaat direct naar klanten, of we maken er zelf korrels van die als halffabricaat worden verkocht.”
Volgens Van Zijp jaagt vooral de zonnepanelenproductie de vraag naar PPE op. ,,Maar ook complexe componenten in cv-ketels die vroeger uit brons bestonden, worden nu in kunststof uitgevoerd", vult Van Veen aan. ,,En om elektrische auto's lichter te maken worden ook raamstijlen met PPE gemaakt.” Dat wordt verder toegepast in onder meer spatborden, dashboards, raamkozijnen, of kabels en printplaten in elektronica.
Pensioen
Hoewel de focus nu ligt op 59 functies voor de PPE-fabriek, kijkt Sabic qua werving al verder. ,,We zijn trots op de betrokkenheid van ons personeel", vertelt Van Loon. ,,Ze blijven vaak lang in dienst, er is weinig verloop. Maar de komende twaalf jaar gaat er zo'n 30 procent met pensioen. Daar moeten we op inspelen.”
Wethouder Jacobs, ook belast met onderwijs, helpt graag. ,,Zoals speeddates voor Sabic, want de arbeidsmarkt is nu schaars qua vapro B- en C-operators. Op de langere termijn willen we samen met scholen en bedrijven initiatieven rond techniek koppelen om goed geschoolde jongeren aan de regio te binden.”
Source: PZC