} Pontoon to deliver LNG for Antwerp Harbour - Strand

2/13/2019 - Posted in  Engineering

Pontoon to deliver LNG for Antwerp Harbour

Our expert's opinion

"Because of stricter emission standards for marine fuel, Fluxys and Titan LNG will build a pontoon in Antwerp to deliver LNG. The goal will be to make alternative ship fuel more widely available. I hope this pontoon will be a solution to make sure sulfur emissions will drop to 0.5% instead of 3.5%."

- Imke Bongers, Senior Associate

Antwerpse haven krijgt bunkerponton voor vloeibaar aardgas

 

Aardgasnetbeheerder Fluxys en het Nederlandse bedrijf Titan LNG gaan een ponton bouwen om vloeibaar aardgas (of lng) te leveren aan schepen.

De ponton moet midden 2020 in gebruik zijn en moet reders helpen de verstrengde uitstootnormen voor scheepsbrandstof te halen.

De zeventig meter lange FlexFueler 002 lng-bunkerponton is de identieke opvolger van de FlexFueler 001 van Titan LNG, de eerste lng-bunkerponton in Noordwest-Europa die over drie maanden in gebruik gaat in Amsterdam.

De nieuwe bunkerponton zal binnenschepen en kleine kustschepen in Antwerpen bevoorraden vanuit de kaai 526-528 in de Antwerpse haven. Daar levert Fluxys vandaag al lng-bunkering met tankwagens.

“De ponton is opnieuw een schakel die we toevoegen aan de logistieke keten om lng als alternatieve scheepsbrandstof ruimer beschikbaar te maken”, zegt Fluxys-CEO Pascal De Buck.

Lng heeft een schonere verbranding dan traditionele stookolie en kan een oplossing zijn om de zwavelemissienormen in de scheepvaart te halen. De maximaal toegelaten zwaveluitstoot wordt in 2020 verstrengd naar 0,5%, tegen 3,5% vandaag.

Essentiële schakel

“We zijn ervan overtuigd dat de FlexFuelers van Titan LNG een essentiële schakel zijn om veilig, betaalbaar en snel lng te kunnen leveren in de regio Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen”, zegt Niels den Nijs van Titan LNG, dat ook operator wordt van de nieuwe ponton. “Aangezien FlexFueler 001 en 002 elkaars back-up zijn, kunnen we rederijen de operationele zekerheid bieden die ze nodig hebben.”

 

Source: Gazet van Antwerpen

Other insights in Engineering