} Impact Belgian harbors on economy - Strand

4/5/2019 - Posted in  Engineering

Impact Belgian harbors on economy

Our expert's opinion

"Recently, the National bank of Belgium conducted a study that investigated the impact of the added value of the Belgian harbors on the economy. Overall in 2017, its economic value increased with an amount of 19.4 billion euros. With a rise of 662 million euro solely, the Port of Antwerp accounted for the biggest influence in terms of economic growth. Besides this, the research revealed that the chemical industry accounted for the biggest stake in this growth. This evolution is very beneficial for our economic system, as it will create many new job opportunities in the chemical sector and it will be a boost towards attracting new employees to our harbors."

- Lisa Blockx, Associate Consultant

Chemische nijverheid zorgt voor groei Antwerpse haven

 

ANTWERPEN – Volgens een nieuwe economische impactstudie van de Nationale Bank van België nam de directe toegevoegde waarde in de Belgische havens in 2017 toe met 7,3% tot 19,4 miljard euro. De directe toegevoegde waarde steeg in de haven van Antwerpen met 662 miljoen euro.

De chemische nijverheid, die goed is voor 32% van de directe toegevoegde waarde in de haven van Antwerpen, was in belangrijke mate verantwoordelijk voor de groei in de grootste zeehaven van het land. Ook de sectoren brandstofproductie en goederenbehandeling droegen beduidend bij tot de toename van de directe toegevoegde waarde in de Antwerpse haven.

Stijging werkgelegenheid

Na een gematigde maar gestage daling tussen 2012 en 2015, steeg de werkgelegenheid die de havens genereren in 2017 voor het tweede jaar op rij. Het aantal directe voltijdse equivalenten (VTE) groeide met 0,8% tot 116.311. De indirecte werkgelegenheid is goed voor 1,2 keer de directe werkgelegenheid, en bedraagt 138.468 VTE.

In de Antwerpse haven kwamen er in 2017 in totaal 721 VTE’s bij. Goederenbehandeling en de chemische nijverheid zijn hier de grootste sectoren inzake directe werkgelegenheid, met een aandeel van respectievelijk 24,9% en 17,8%.

 

Source: Made in Antwerpen

Other insights in Engineering