} Belgium establishes reputation as Pharma Valley - Strand
  • Home
  • Insights
  • Belgium establishes worldwide reputation as Pharma Valley

10/24/2017 - Posted in  Pharmaceutical Affairs

Belgium establishes worldwide reputation as Pharma Valley

Our expert's opinion

Belgium is the place to be when it comes to R&D within the Pharma. Between 2014 and 2015, we grew 3% more than the European average. Thanks to the future pact with the federal government, the studies (+/-1400) and the focus on big data, we can provide better healthcare, easier access towards innovative treatments and a better patient follow-up.

- Lien Vertommen, Senior Associate

"België staat wereldwijd bekend als een ‘Pharma Valley’"

Als we terugkijken op de innovaties van de afgelopen vijftig jaar in België, dan valt meteen op hoe sterk we staan op het vlak van medische innovatie. België staat dan ook wereldwijd bekend als een ‘Pharma Valley’. Catherine Rutten, CEO van Pharma.be, geeft haar visie.

De farmaceutische sector is goed voor bijna 40% van de R&D-uitgaven van alle bedrijven in België. Geen enkele sector heeft een innovatiegraad die zo hoog ligt. We mogen er bovendien trots op zijn dat de sector ieder jaar nog meer investeert in onderzoek en ontwikkeling. Tussen 2014 en 2015 zijn onze R&D-uitgaven met 5,5% gestegen. Over heel Europa bedroeg deze stijging gemiddeld slechts 1,98%.

Biofarmaceutische hub

België is een biofarmaceutische hub die veel innovaties genereert, maar die ook veel nieuwe innovatie blijft aantrekken. Dat heeft alles te maken met het unieke ecosysteem dat we door de jaren heen hebben ontwikkeld. Meer dan 200 biofarmaceutische bedrijven zijn verankerd in België, gaande van kleine KMO’s en biotech spin-offs van universiteiten, tot grote multinationals. De samenwerking tussen deze bedrijven en de academische centra blijft cruciaal. Door informatie, inzichten en kennis te delen, kunnen we onze positie als biofarmaceutische hub verder versterken.

Celtherapie en gentherapie

We zien bovendien almaar meer kleine biotech bedrijven ontstaan die zich specialiseren in celtherapie en gentherapie. Het gaat hierbij om baanbrekende therapieën die ziektes niet enkel onder controle kunnen houden, maar ook daadwerkelijk kunnen genezen via heel innovatieve ingrepen. Heel wat van deze therapieën staan momenteel nog in hun kinderschoenen en worden bijgevolg volop getest, maar zullen - hopelijk - binnen afzienbare tijd ook op grotere schaal kunnen worden aangeboden. Ook op dat vlak moeten we België in het Europese koppeloton houden.

Toekomstpact

In juli 2015 hebben we een ‘Toekomstpact’ gesloten met de federale regering, waarin actiepunten werden opgenomen om het Belgische leiderschap op het gebied van innovatie te kunnen bestendigen. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe regeling voor biobanken die het bijhouden van menselijk weefsel voor verder onderzoek over een langere termijn mogelijk maakt. Op die manier kunnen bepaalde evoluties over meerdere generaties worden bestudeerd. Ook op het vlak van klinische proeven willen we onze voortrekkersrol bevestigen door onder andere de rekrutering van patiënten voor klinische studies te verbeteren.

Digital Health Valley

Een andere evolutie betreft die van de big data in de gezondheidszorg. We moeten dat verder optimaliseren, zodat er betere keuzes worden gemaakt en de patiënt beter kan worden opgevolgd. De vraag is hoe we alle beschikbare data in onze gezondheidszorg beter met elkaar kunnen laten interageren. Dat zal de kwaliteit en efficiënte van onze zorg immers enkel maar ten goede komen.

 

Source: Medische Innovatie

Other insights in Pharmaceutical Affairs