Houdbaarheid van vaccins kan met jaren worden verlengd

Geschreven door
Caterina Janssens
Sisu - Caterina Janssens
  • Article
  • Pharmaceutical Affairs
  • 02min. leestijd

UTMB ontwikkelt een universeel vaccinplatform dat goedkoper en houdbaar is

 

Onderzoekers van The University of Texas Medical Branch in Galveston hebben een goedkopere manier ontwikkeld om vaccins te produceren, die de kosten van vaccinproductie en -opslag met 80 procent verlaagt zonder de veiligheid of effectiviteit te verminderen. De bevindingen zijn momenteel beschikbaar in EBioMedicine. 

Dit artikel werd automatisch vertaald. Je kan de originele Engelse versie hier lezen.

Vaccins zijn de meest effectieve manier om infectieziekten te voorkomen en uit te roeien. Momenteel moeten veel vaccins worden geproduceerd in celkweek of eieren, wat duur is en het risico op besmettingen met zich meebrengt. Bovendien moeten de meeste vaccins gekoeld bewaard worden tijdens het transport van de fabrikant naar de gezondheidszorg. In tropische en subtropische gebieden kunnen dergelijke vereisten voor gekoelde opslag bijdragen aan meer dan 80 procent van de vaccinkosten.

"De mogelijkheid om celkweek of eieren en gekoelde opslag uit te bannen, zal het proces van vaccinontwikkeling veranderen," zei Pei-Yong Shi van UTMB, hoogleraar aan de afdeling biochemie en moleculaire biologie. "

Om deze doelen te bereiken, ontwikkelde het UTMB-team een levend verzwakt Zika-vaccin in DNA-vorm. Zodra het DNA in ons lichaam is toegediend, lanceert het vaccin in onze cellen, wat leidt tot de productie van antilichamen en andere beschermende immuniteit. Met deze productiemethode is het niet nodig om het vaccin in celkweek of eieren in fabrieken te produceren. Omdat DNA-moleculen houdbaar zijn, vervalt het vaccin niet bij warme temperaturen en kan het jarenlang op kamertemperatuur opgeslagen worden.

De onderzoeksgroep gebruikte het Zika-vaccin van UTMB als model en toonde aan dat het DNA-platform zeer efficiënt werkte bij muizen. Na een enkele lage dosis beschermde het DNA-vaccin de muizen tegen infectie met het Zika-virus, overdracht van moeder op foetus tijdens de zwangerschap en infectie en schade aan het mannelijke voortplantingskanaal.

"Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat een DNA-vaccin na een enkele lage dosis een verzadigde beschermende immuniteit kan opwekken," zei Shi. "We zullen dit veelbelovende Zika-vaccinplatform verder testen en het vervolgens toepassen op andere virussen."

Andere auteurs zijn onder andere UTMB's Jing Zou, Xuping Xie, Huanle Luo, Chao Shan, Antonio Muruato, Scott Weaver en Tian Wang.

 

Bron: UTMD Health

Pharma and life sciences
Overzicht