Nieuwe samenwerking voor immuunceltherapieën

Geschreven door
Caterina Janssens
Sisu - Caterina Janssens
  • Article
  • Pharmaceutical Affairs
  • 02min. leestijd

Regeneron en Bluebird Bio werken samen aan T-cellen in $100 miljoen deal

 

Regeneron en Bluebird Bio hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken om hun respectievelijke technologieplatforms toe te passen bij het ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe immuunceltherapieën voor kanker.

Dit artikel werd automatisch vertaald. Je kan de originele Engelse versie hier lezen.

De bedrijven zullen met name Regeneron's VelociSuite platformtechnologieën inzetten voor de ontdekking en karakters van volledig humane antilichamen en T-celreceptoren (TCR's) gericht tegen tumorspecifieke eiwitten en peptiden, en Bluebird Bio zal zijn toonaangevende expertise op het gebied van genoverdracht en celtherapie inbrengen.

Ze hebben gezamenlijk zes initiële doelwitten geselecteerd en zullen de kosten van onderzoek en ontwikkeling tot aan het indienen van een aanvraag voor een Investigational New Drug (IND) gelijk verdelen. In de loop van de vijfjarige onderzoekssamenwerking kunnen nog meer targets worden geselecteerd. Wanneer een IND wordt ingediend voor een potentieel celtherapieproduct, heeft Regeneron het recht om in te schrijven op een co-ontwikkelings-/co-commercialiseringsovereenkomst voor bepaalde samenwerkingsdoelen, waarbij de kosten en winst 50/50 worden gedeeld. Als Regeneron niet meedoet, komt het bedrijf in aanmerking om mijlpaalbetalingen en royalty's te ontvangen van bluebird bio op eventuele resulterende producten.

Regeneron zal ook een investering doen van $100 miljoen in gewone aandelen van bluebird bio tegen een prijs van $238,10 per aandeel, wat een premie betekent van 59 procent ten opzichte van de slotkoers van $150 op 3 augustus 2018. Deze premie van ongeveer $ 37 miljoen zal worden verrekend met de initiële financieringsverplichting van 50 procent van Regeneron voor fundamenteel samenwerkingsonderzoek, waarna de samenwerkende bedrijven lopend onderzoek gelijkelijk zullen financieren.

Cell-based immunotherapieën zoals chimere antigen receptor T-cellen (CAR Ts) maken gebruik van menselijke immuuncellen (meestal T-cellen afkomstig van de patiënt met kanker) die worden gemodificeerd en teruggestuurd naar de patiënt om te dienen als therapeutische middelen die specifiek gericht zijn op kankercellen en deze doden.

Bluebird's technologieën maken gebruik van een aangepaste lentivirale vector om T-cellen zo te modificeren dat ze tumorspecifieke eiwitten kunnen herkennen die door kankercellen worden uitgedrukt, en deze bij het aangrijpen kunnen doden. De VelociSuite-technologieën van Regeneron, waaronder VelocImmune en Veloci-T, maken het mogelijk om volledig menselijke antilichamen en T-celreceptoren te maken. Deze complementaire technologieën hebben het potentieel om de soorten tumoren die gemodificeerde T-cellen veilig en effectief kunnen aanpakken, uit te breiden door de T-cellen in staat te stellen zowel extracellulaire als intracellulaire tumorantigenen te bereiken.

 

Bron: Pharma Times

Pharma and life sciences
Overzicht